Om tot een goed ontwerp te komen is een gedegen voorbereiding van groot belang. Door mijn achtergrond als tuin- en landschapsontwerper heb ik kennis van landschappen opgebouwd an kan ik ook gebiedsanalyses op papier zetten. En dan ook nog beeldend.
Een goed begin is het halve werk.
Vragen als: hoe zit het gebied eigenlijk in elkaar? Wat is de geschiedenis? Wat is het karakter van de plek? Hoe wordt het gebied gebruikt? Hoe werd het in het verleden gebruikt? Wat zijn de archeologische en cultuurhistorische waarden? Hoe zit de bodem in elkaar? Hoe zit het watersysteem in elkaar? Wat zijn ecologische waarden? Al dergelijke elementen bepalen de waarden van een gebied. En bij een nieuwe inrichting of behoud van een bestaande inrichting, moeten er keuzes worden gemaakt.
Door een goede analyse uit te voeren, heb je een onderlegger en inzicht in het gebied. Op basis hiervan kun je keuzes maken.
Je zou het ook kunnen omschrijven als een landschapsbiografie.He omschrijft immers het verhaal van dat landschap.
Om de eigenschappen in beeld te brengen kan dat verhaal worden verbeeld in een landschapskarikatuur, zoals de afbeelding hiernaast.
Om een gebied in een beeldverhaal vast te leggen, maak ik vaak gebruik van een beeldstructuurkaart. Op deze kaart staan de kernwaarden van een gebied. Het laat je letterlijk zien waar bijzonderheden zijn te vinden en hoe het landschap is opgebouwd.