Over mij

Wat is je missie?

Je hebt het bedrijven vast wel eens horen zeggen: onze missie is….
Ja, ik heb er ook een. Want wat is je drive om dit werk te doen? Niet alleen maar omdat ik tekenen geweldig vindt.

Graag wil ik zoveel mogelijk mensen bewust maken van al het moois om ons heen. Niet iedereen is zich ervan bewust of heeft wat hulp nodig bij het zien ervan.

Ambitie? Zeker. Maar het is ook nodig. Soorten verdwijnen meer en meer, verstening rukt op. Dit groene goud zit in de knel. Economische belangen worden vaak vooropgesteld. Maar zonder groen worden we zieker, verdrietiger, zijn woningen minder waard en ook flora en fauna heeft minstens net zo veel recht hier te zijn als wij. Het wordt hoog tijd dat natuur en landschap volwaardig en gelijkwaardig wordt meegenomen in planvorming! Dat waardering voor het groene goud meer en meer toeneemt. Daar gaat RO visuals voor.

Ik doe dat alleen niet door me aan een boom te ketenen, maar door beeldmateriaal te maken.
In beeld te brengen, de verhalen te vertellen en te laten beleven.

Met visuals zet ik natuur en landschap in het licht. Zodat ze kunnen groeien.

 

Hoezo deze naam?
RO staat voor Ruimtelijke Ontwikkelingen. Daarmee bedoel ik eigenlijk ontwikkelingen in de ruimte om ons heen. Dat kan zijn een vormgeving van een rotonde, een plein, entree van een recreatiepark, gebiedsontwikkeling, landschapsontwikkelingsplan, visie voor het veenweidegebied, een ecologische verbindingszone, ecoduct, beplanting rond een bedrijfspand en nog veel meer van deze onderwerpen.

Visuals zijn visualisaties. Maar omdat het Nederlands daar een lang woord voor maakt, heb ik het Engels opgepakt, kort maar krachtig en het is gelijk duidelijk wat daar mee wordt bedoeld. Onder visuals kan van alles vallen. Van een plan- of visiekaart tot een infographic en van een fotobewerking tot een icoontje.

Dit is mijn verhaal in een beeldverhaal: mijn passie en expertise

Dit ben ik!

Je weet nu meer over RO visuals. Maar nog niet wie. De drijvende kracht achter RO visuals dat ben ik, Anoula Voerman. Al van jongs af aan ben ik met beeld bezig. Ik tekende dieren, knutselde van alles en nog wat. Mijn eerste fotocamera kreeg ik toen ik iets van 10 jaar was. Toch volgde ik op het voortgezet onderwijs geen handwerken of tekenen. Wel gek, maar toch…

Ik ben gek op dieren, vind de natuur echt heel bijzonder. Buiten rondslenterend met een fototoestel kan ik de tijd nog wel eens vergeten. Ik heb in loondienst gewerkt. Heel graag wilde ik wel gezelschap van een hond, maar om het dier hele dagen alleen te laten zitten, vond ik niet fair. Toen ik als zelfstandige aan de slag ging, deed (en doe) ik dat vanuit huis. En daarmee was er ook ruimte voor een hondje. In 2016 kwam dan ook een lief hondenmeisje bij mij wonen.

Naast tekenen mag ik graag plat op de grond liggen om natuur op de foto te zetten. Vastleggen wat ik zie en dat later te gebruiken in tekenwerk.

Ik sta liever achter de camera dan ervoor. Maar weet soms ook dat je een snuit bij het verhaal wilt zien. In 2022 kon ik met een vriendin naar mijn geliefde IJsland. Voor mij niet de eerste keer, maar zeker niet minder bijzonder. Wat hebben we genoten van de stilte en het weergaloze natuurschoon. En het moest er hier ook van komen: voor de camera.

Ook ik heb tijd nodig om op te laden. Voor mij is IJsland een soort van thuiskomen. Ik ben altijd gek geweest op Scandinavië en met name Noorwegen. In 2006 was mijn eerste kennismaking met IJsland. En wat heeft dat land me gegrepen, m’n hart veroverd. Until we meet again!

Waarom IJsland? Ooit ben ik bijna geologie of fysische geografie gaan studeren. Processen van de aarde vind ik altijd boeiend en in IJsland zie je ze in werking, aan het oppervlak. En dan met zulke landschappen….. Ruig, groots, stil, puur….

Er zijn zoveel mooie plekken en dingen op dit blauwe bolletje. Groot en klein. Laten we daar zuinig op zijn.

Overdonderd door de mooie landschappen of laag bij de grond op zoek naar vlinders en ander klein spul. Een goede vriendin heeft deze foto’s van mij gemaakt.

Snijvlak tussen vakgebieden

Mijn specialisatie, kracht, kennis en passie zit in het snijvlak van verschillende vakgebieden, grenzend aan landschapsinrichting. Ik kan ervoor zorgen dat een voor veel mensen lastig te begrijpen autocad-tekening van een verkeersknooppunt wordt vertaald naar een begrijpelijke kaart die wel te lezen valt. Voorbeelden hiervan zijn te vinden onder het tabje Visuals.

Opleiding: Kunst en handwerk in buitenland

Eigenlijk heb ik de lange weg naar mijn beroepskeuze gevolgd. Van MAVO, naar HAVO en door naar het VWO. Maar zonder tekenen en handvaardigheid.

Ik heb gemiste tijd van kunst en handwerk wel goed gemaakt tijdens een jaar in het buitenland. Ik heb een jaar kunst en handwerk aan een volkshogeschool gevolgd. Hierdoor kon ik tekentechnieken verder ontwikkelen en leerde omgaan met aquarelverf, pastel, houtskool, olieverf. Ook kwam pottenbakken, houtsnijden, kostuums maken, theater en tal van andere dingen langs. Voor mij een uitdagend jaar waarin ik veel geleerd heb.

Opleiding: Van Hall Larenstein

Na een zoektocht welke opleiding te volgen is de keus gevallen op Tuin- en lanschapsinrichting aan Van Hall Larenstein, toen nog Hogeschool Larenstein, in Velp. Nee, geen kunstacademie of grafische vormgeving. Raar maar waar, ik volgde een andere route.

Op Larenstein heb ik gekozen voor de afstudeerrichting ontwerpen. Tijdens deze opleiding was het niet alleen belangrijk een goed ontwerp te kunnen maken, maar dit ook nog eens aantrekkelijk te presenteren. Tijdens de opleiding kwamen al programma’s als Autocad, 3D studio max en vooral Photoshop, Indesign en Illustrator aan de orde. Een waardevolle toevoeging met digitale vaardigheden! Maar dat betekende niet dat de potloden en stiften de deur uit gingen. Ik gebruik ze nog steeds! Had ik een andere route willen volgen? Nee hoor!

Opleiding: Grafische vormgeving

Omdat de grafische kant me enorm aansprak, ben ik daarna nog Grafische vormgeving gaan volgen via LOI. En plan mooi uittekenen is 1 ding, maar het daarna ook nog eens mooi in een poster of rapport gieten is net zo belangrijk.

Ervaring

Een aantal jaar heb ik in vast dienstverband bij een ingenieursbureau gewerkt aan landschappelijke opgaven. Ik ging gaandeweg steeds meer werken aan het visualiseren van vraagstukken op het grensvlak van plan en technische uitwerkingen. Vooral omdat veel doelgroepen een technische tekening van bijvoorbeeld een verkeersknooppunt niet goed kunnen lezen.

Aanvullende cursussen:

Omdat kennis op blijven doen leuk is, inspiratie geeft en me bij de les houdt:
HBO-programma Visuele communicatie – Module Visueel communiceren (LOI, lopend)
Mads Peter Iversen School – editing in Photoshop (lopend)
Informatieontwerp voor redactionele infographics (Domestika, lopend)
Leer digitale fantasydieren illustreren (Domestika, lopend)
Augmented reality met Unity en Vuforia (Udemy, lopend)
Fotomontages en fantasie-illustraties in Photoshop (Domestika,lopend)
After effects CC 2020  (Udemy, lopend)

Deze liggen nog te wachten tot ik iets meer tijd heb:
Surrealistisch illustreren met de natuur als inspiratie (Domestika)
Dierlijke Karakters in Aquarel voor de Boeken van Kinderen (Domestika)
Belichtingsprincipes voor digitaal schilderen (Domestika)
Karakters ontwerpen: illustreer een expressief wezen (Domestika)
Unreal Engine, Open world landscapes (Udemy)
The ultimate animal drawing course (Udemy)

Afgerond:
Datavisualisatie en informatieontwerp, visueel model (Domestika, 2022)
Informatie-ontwerp voor nieuwsgierige lezers (Domestika, 2022)
Naturalistische illustratie met digitaal schilderen (Domestika, 2022)
Creeër aquarellen met filigraaneffect en metallic accenten (Domestika, 2022)
Maak een infographic die geschiedenis zal schrijven (Domestika, 2021)
Twinmotion (Udemy, 2021)
Ultimate character design school, beginner to advanced  (Udemy, 2020)
Digital painting in Photoshop by Aaron Blaise  (Creatureartteacher, mei 2020)
Photoreal creatures  (Aaron Blaise, mei 2020)
The ultimate Digital painting course, beginner to advanced (Udemy, april-mei  2020)
Learn to create realistic digital art in Photoshop (Udemy, mei 2020)
Digital pet painting  (Udemy, mei 2020)
Vectorworks Landschap  (Design express, februari 2020)
Vectorworks Basis  (Design express, november 2019)
Indesign Advanced  (Studieplan, 2014)
Illustrator / Inkscape  (NHA, 2014)
Map publisher in Illustrator (2013)

 

error: Content is protected !!