Cartografie / kaartmateriaal

Cartografie is de kunst van het maken van kaarten. Topografische kaarten zijn misschien wel de meest bekende vorm. Vroeger was dit een hele kunst en werd alles met de hand getekend. Er werden kleine tekeningen zoals zeemonsters toegevoegd. elke kaart was uniek. Met de komst van GIS software is het maken van kaarten veranderd.

Uiteraard een stuk eenvoudiger, maar in mijn ogen ook minder artistiek. Door GIS met andere software te combineren kun je je publiek een aansprekende kaart tonen. Een kaart die prikkelt en uitnodigt en door de juiste kleuren en symbolen te gebruiken zijn ze ook veel beter te begrijpen.

Visiekaart

Een visiekaart geeft ideeën weer. Vaak worden hierbij pijlen en icoontjes gebruikt. Met steekwoorden worden belangrijke elementen aangeduid en ook arceringen kunnen een beeld verduidelijken.

Dit is met name geschikt als je medestanders voor je idee/plan/visie wilt krijgen. Wanneer je ervoor wilt zorgen dat de ander ook enthousiast wordt over je idee. Of om eerst ideeën af te tasten op haalbaarheid.  Het is niet per definitie zo dat op een visiekaart de ideeën nog niet concreet zijn. Dat kan wel degelijk! Denk aan een visie op ruimtelijk beleid dat door een provincie wordt opgesteld. De ideeën zijn concreet, de nadere uitwerking is aan gemeenten.

Plankaart

Plankaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Van grootschalige gebiedsontwikkelingen tot de uitwerking van een verkeersaansluiting. Hiervoor kan bijvoorbeeld een technische uitwerking in autocad als ondergrond worden gebruikt. Arceringen worden daarbij weggelaten, kleuren en structuren verhelderen het beeld.

Een echte Autocad tekening met alle info is zeer waardevol, maar voor veel mensen onleesbaar. Door deze zodanig te bewerken of als ondergrond te gebruiken en daarna aan te passen, kan de tekening leesbaar worden gemaakt, zonder de schaal, waarden een strakke tekening van Autocad te verliezen. Zo wordt een lastige tekening voor veel meer mensen leesbaar.

Ook zonder Autocad zijn mooie plankaarten te maken waar alle benodigde informatie in is verwerkt. Deze kunnen heel gedetailleerd worden uitgewerkt, maar schetsmatig is zeker ook mogelijk. Dat is maar net afhankelijk van de fase van je project, wat je wilt communiceren en wat je wilt bereiken.

Beeldstructuurkaart

Een beeldstructuurkaart is een vereenvoudigde weergave van een topografische kaart. Het helpt karakteristieken in een gebied in beeld te brengen. Zo is in 1 oogopslag de opbouw van het landschap inzichtelijk gemaakt.

Interactieve kaart
Maar er is meer. Je kent ze wel, de kaarten van Google met de pinnetjes erop waar je dan op kunt klikken en naar een website gaat. Of er verschijnt meer informatie. Interactieve kaarten dus. Ook daar kan ik je bij helpen. Misschien wil je van je recreatieterrein wel een interactieve kaart. Als ze op een huisje klikken, krijgen ze informatie over dat huisje. Om even een voorbeeld te geven. Ook de afbeelding op mijn homepage is een vorm van een digitale kaart.

Beleefkaart
Ook dat is een soort kaart. Je kunt ze voor allerlei thema’s maken. Voor meer informatie over beleefkaarten, kijk dan even hier.


Wil je meer weten? Ik vertel je er graag meer over. Zullen we een half uurtje praten over de mogelijkheden?
Kost je niks, maar geeft je wel veel inspiratie.

Stuur me even een berichtje op info@ro-visuals.nl of via LinkedIn. Dan neem ik snel contact met je op. Bellen mag natuurlijk ook even op 0618872135.

error: Content is protected !!